Selecteer een pagina

Paprikabedrijf Breugem Products in Bleiswijk werd in 2018 getroffen door een windhoos en een zware storm. LTO Verzekeringen regelde de schadeafwikkeling. ‘Als agrarisch collectief hebben ze verstand van de sector’, zegt Henk Breugem. Breugem Products is verzekerd bij Nationale Nederlanden (voorheen Delta Lloyd Glastuinbouw) voor het gewas en de kassen, bedrijfsgebouwen, installaties, machines en apparatuur, inclusief de warmtekrachtinstallaties.

De broers Henk en Jan Breugem telen in 5 hectare kas jaarrond groene paprika’s op steenwolsubstraat. Van half maart tot half november oogsten ze paprika’s. Daarna vindt de teeltwisseling plaats, waarbij het oude gewas en de steenwolmatten de kas uitgaan en de glasopstanden en teeltgoten worden gereinigd voor een nieuwe teelt. Na het neerleggen van nieuwe steenwolmatten zetten ze er begin januari nieuwe paprikaplanten op. Het glastuinbouwbedrijf is dit jaar op 4 januari door een windhoos en op 18 januari door een zware storm getroffen. Door de nachtelijke windhoos waren er in het voorste kasgedeelte ruim 450 glasruiten kapot en 10 ruiten in de gevel van de bedrijfsruimte. Een watersilo was total loss.

‘Vroeg in de ochtend belde ik mijn broer Pieter, die mede-eigenaar van een kassensloop en -bouwbedrijf is, voor hulptroepen om glas te rapen en te beglazen’, vertelt Henk Breugem. ‘Vanwege het planten van de nieuwe teelt, stond er druk op om de kas weer snel dicht te hebben. Daarom zijn we voortvarend aan de slag gegaan om alles zelf te regelen. Later zouden we wel zien wie wat betaalt.’

Voldoende reserveglas

Breugem had 350 grote ruiten gehard glas en 100 ruiten snijglas staan. Deze voorraad reserveglas is meer dan de minimale hoeveelheid glas, die de verzekering als eis stelt. ‘Als je voldoende glas hebt staan, komen de beglazers eerder naar je toe. En als je sneller wordt geholpen, heb je ook minder gevolgschade. Dit ziet de verzekering graag en waardeert dat’, weet hij. ‘Je leert de verzekering pas kennen als je deze nodig hebt. Want iedere maand je premie betalen, dat gaat automatisch. Maar als je dan schade hebt, is het ook belangrijk dat je het bedrag krijgt uitgekeerd. En als dat dan goed geregeld wordt, ben je daar blij mee.’

De paprikateler heeft al twintig jaar een goede band met Henk Houtman van LTO Verzekeringen, die een paar keer per jaar langskomt. ‘Hij weet van de hoed en de rand en denkt met ons mee. Henk neemt het verzekeringswerk uit onze handen. En als het nodig is, staat hij altijd voor ons klaar. Bovendien komt hij na, wat hij zegt. En dat is tegenwoordig al heel wat waard.’ Houtman loopt in de winter na of alle nieuwe investeringen zijn doorgegeven, zodat deze ook verzekerd zijn.

Uw situatie verandert regelmatig, maar uw verzekering verandert niet automatisch mee. Daardoor betaalt u misschien te veel of bent u juist onderverzekerd. Laat daarom door onze adviseurs een gratis verzekeringscheck doen. Dan weet u zeker dat u goed zit.

Vraag de gratis Verzekeringscheck aan