Selecteer een pagina

Stel, uw zoon of dochter komt thuis met de vraag of de hele klas een keer langs mag komen op de boerderij om te zien wat er zo al gedaan wordt. Dit ziet u wel zitten, u heeft dit al een keer eerder gedaan en het was u erg goed bevallen. Zo’n situatie is een nevenactiviteit. Nevenactiviteiten moeten worden gemeld bij de verzekeraar zodat eventuele schade die ontstaat tijdens zo’n bezoek wel gedekt is.

Vaak zijn ondernemers zich er niet van bewust dat een dergelijke activiteit, zelfs als zoiets maar één keer plaatsvindt, moet worden gemeld bij de verzekeraar. De verzekeraar zal niet direct een hogere premie hanteren, maar kan u wel wijzen op preventieve maatregelen die genomen moeten worden om dekking te krijgen of te behouden.

Wat is een nevenactiviteit?

Een nevenactiviteit is een betaalde of onbetaalde dienst of activiteit die u naast uw huidige baan verricht. Vaak voorkomende activiteiten bij agrariërs zijn onder andere: agrarisch loonwerk, schoolklas(rondleidingen), een open dag, caravanstalling, verkoop aan huis, tijdelijke of permanente huisvesting van werknemers, het exploiteren van een windmolen, verhuur van woon- en/of bedrijfsruimte, mini-camping, Bed & Breakfast enz.

Meld nevenactiviteiten bij uw adviseur / verzekeraar

Wanneer u nevenactiviteiten niet meldt bij uw adviseur of verzekeraar is er geen dekking bij schade. Neem als voorbeeld uw trekker. Er is een dorpsfeest waarbij uw trekker meerijdt in een optocht en onderweg gebeurt iets waardoor uw trekker schade oploopt. Omdat u dit niet heeft aangegeven bij uw verzekeraar is deze gebeurtenis niet gedekt. Dit is uiteraard vervelend maar brengt uw bedrijf nog niet in gevaar. Maar stel dat u tijdens de optocht iemand per ongeluk aanrijdt en letselschade veroorzaakt. De verzekeraar zal alle kosten die aan het slachtoffer uitgekeerd moeten worden op u gaan verhalen. Als iemand blijven invalide raakt, zijn de financiële gevolgen daarvan niet te overzien. Zo’n gebeurtenis brengt uw bedrijfscontinuïteit wél in gevaar.

Meld een nevenactiviteit dus altijd bij uw adviseur of verzekeraar. Zo weet u zeker dat deze activiteiten wel verzekerd zijn en komt u niet voor verrassingen te staan.

Heeft u vragen na aanleiding van dit artikel of wilt u een nevenactiviteit doorgeven? Neem dan contact op met uw adviseur of vul het contactformulier in.