Selecteer een pagina

Agrarische ondernemers moeten in de coronacrisis in de gaten houden dat hun werknemers op anderhalve meter afstand van elkaar blijven tijdens hun werk. Met die boodschap komen LLTB, LTO Noord, ZLTO en LTO Nederland nadat het kabinet eerder deze week deze maatregel afkondigde.

Deze anderhalve meter afstand geldt ook in transportmiddelen en eventuele woon- en slaapverblijven. De maatregel is ter bescherming van de gezondheid van medewerkers. Daarnaast heeft de overheid aangekondigd hier streng op te handhaven.

‘Het is zaak dat we als ondernemers een veilige en hygiënische werkplek bieden aan onze werknemers’, stelt LLTB-bestuurslid Susanne Görtz (Arbeid). ‘Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die met personeel werkt, doordrongen is van die verantwoordelijkheid.’

Mensen mogen alleen dichter op elkaar staan als er bijvoorbeeld een (doorzichtige) wand tussen hen staat. Dit leidt tot zeer lastige situaties op de werkvloer en soms is het nodig om bijvoorbeeld de capaciteit van machines te beperken als mensen anders te dicht op elkaar zouden moeten staan om het werk bij te houden. Ook in bijvoorbeeld acht-personenbusjes kunnen op dit moment geen acht mensen mee. “Stelletjes” mogen wel in elkaars onmiddellijke nabijheid werken, zich verplaatsen en wonen.

Bron: LLTB