Selecteer een pagina

Ondanks het fysiek zware werk met kans op overbelasting en het werken met gevaarlijke stoffen, is het risico op een beroepsziekte in de land- en tuinbouw kleiner dan andere economische sectoren.

Volgens het rapport Staat van arbeidsveiligheid van Inspectie SVW is het risico op een beroepsziekte in de sector land- en tuinbouw met 1,7% beduidend lager dan andere economische sectoren (gemiddeld 3.2%). Echter behoort de sector wel in de top 5 van zeer ernstige beroepsongevallen; in 2016 hebben er op de 100.000 banen 101 ernstige ongevallen plaatsgevonden. Over het algemeen is er een stijgende lijn te zien in het aantal arbeidsongevallen en beroepsziekten. Het SVW waarschuwt dan ook bedrijven in alle sectoren om arbeidsveiligheid onder de aandacht te brengen. Wanneer dit niet gebeurt, is de verwachting dat in 2025 het aantal beroepsziekten met 15% is gestegen.

 

Duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie

Om de veiligheid en gezondheid van uw werknemers te waarborgen, zijn er een aantal verplichtingen vanuit de Arbowet opgesteld. Zo moeten uw werknemers de gelegenheid krijgen om deel te nemen aan een Preventief Medisch Onderzoek (PMO), uw organisatie dient in het bezit te zijn van een risico-inventarisatie en –evaluatie en u bent verplicht een preventiemedewerker binnen uw organisatie aan te stellen.

 

Bent u benieuwd wat u allemaal kunt doen om de duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie te verbeteren? Neem contact op met een van onze adviseurs en zij vertellen u meer over de verschillende mogelijkheden.

Neem contact op