Selecteer een pagina

Zo’n twintig jaar geleden, toen asbest na een brand hysterische reacties veroorzaakte, haastte iedereen zich om de rubriek opruimingskosten te verhogen. Soms tot ongekende proporties.

Met de komst van de milieuschadeverzekering werd een moderne oplossing bedacht en kon de hoogte van de rubriek opruimingskosten omlaag. Soms echter té laag. Tegenwoordig loopt in een pakketpolis de rubriek ‘opruimingskosten’ en ‘milieuschade’ naast elkaar. Twee totaal verschillende producten. Je kunt zwaar tekort komen bij de kosten van het opruimen. Er bestaan dekkingen waar standaard 10% van de waarde bestemd is voor opruimen. Dat is in de agrarische sector echter geen gemeengoed. De kosten van opruimen na een calamiteit (asbest of niet) onderschat iedereen. Na een totaalschade heeft niks meer waarde. Opstallen moeten worden gesloopt, soms worden delen die niet beschadigd zijn (dus geen dekking) neergehaald, restanten worden gesorteerd en vernietigd. Ook bij onderverzekering kan gelden: een deel van de opruimingskosten wordt maar vergoed.

Kijk eens goed tegen welk bedrag u verzekerd bent. Denk ook aan de opruimingskosten van roerende zaken en tenslotte; overweeg een post extra kosten mee te verzekeren, altijd handig voor onvoorziene kosten. Want een aantal kosten blijft in een grijs gebied en wordt door de verzekeraar niet vergoed.

Onze adviseurs zien bij het doornemen van portefeuilles vaak verkeerde bedragen. Raadpleeg bij twijfel over de dekking en hoogte de adviseurs van LTO Verzekeringen. Maak nu een afspraak.