Selecteer een pagina

Elk jaar bepaalt de overheid de inhoud van de basisverzekering. Daarnaast veranderen de verzekeraars ook de aanvullende pakketten. De vergoedingen die u vorig jaar kreeg, krijgt u niet vanzelfsprekend weer, ook al heeft het pakket dezelfde naam. Het is dus verstandig om ieder jaar uw zorgverzekering en vooral de extra’s die u krijgt, goed te vergelijken.

De premies voor 2022 zijn wederom gestegen. ‘Het is duidelijk dat, mede vanwege corona, de druk op de zorg aanhoudt en dat de zorgkosten blijven stijgen’, zegt Frank Elion, Chief Member Officer van Coöperatie VGZ. ‘Omdat we begrijpen dat de zorgpremie een grote kostenpost is voor iedereen, hebben we vorig jaar besloten de bijdrage vanuit het zorgverzekeringfonds direct terug te geven aan onze leden. Daarom hadden wij vorig jaar al een scherpere premie’, zegt Elion. De maandprijs voor de laagste basisverzekering van VGZ is voor komend jaar € 126,15 en met 5 procent ledenvoordeel wordt dat € 119,84.

Ook andere verzekeraars zoals CZ en Zilveren Kruis doen een beroep op de reserves om de premiestijgingen te drukken. Bestuursvoorzitter van CZ Joep de Groot: ‘Vorig jaar vielen de kosten van de reguliere zorg lager uit doordat veel zorg werd uitgesteld. Het geld dat is overgebleven geeft CZ via de premie weer terug aan verzekerden’.

Gecontracteerde zorg

De meeste mensen kiezen een naturapolis, waarbij men gebruik maakt van de gecontracteerde zorgverleners van de verzekeraar. Kiest u voor een zorgverlener met contract? Dan is zorg in de meeste gevallen goedkoper. Bij VGZ is dit aanbod erg groot, daarom hebben zij een handige zorgzoeker ontwikkelt. Hierin ziet u per zorgsoort met welke zorgverleners er afspraken (een contract) zijn. En of ze bij u in de buurt zitten. Bijna alle grote verzekeraars bieden naast zo’n volledig basispakket ook een budgetpakket en een duurder variant aan. Bij het budgetpakket is het eigen risico doorgaans hoger en bij de duurdere restitutiepolis is men vrij om te kiezen uit ziekenhuizen en zorgverleners. In de tabel ziet u het voorbeeld van de prijsverschillen bij VGZ en de meest gekozen verzekering bij de andere verzekeraars.

Verschil zit hem in de extra’s

LTO Ledenvoordeel heeft dit jaar opnieuw afspraken gemaakt met de grootste zorgverzekeraars van ons land: VGZ, CZ, Zilveren Kruis en Univé. Alle aanbieders geven naast korting op de basispremie (tot 5 procent) ook korting op de aanvullende pakketten (tot 15 procent). In de meeste pakketten zitten extra voordelen zoals meer fysiotherapie of extra preventiebudget. Zo biedt VGZ naast collectiviteitskorting voor het hele gezin, veel ondersteuning aan ondernemers om vitaal te blijven. Bij sommige collectieve aanvullende verzekeringen krijgt u wel twaalf extra behandelingen voor fysiotherapie en extra ruime vergoedingen voor mondzorg inclusief orthodontie. Soms heeft uw geest wat extra aandacht nodig, om welke reden dan ook. Dat kan met OpenUp, waarmee u preventieve psychologische hulp krijgt. Maar denk eveneens aan verschillende workshops over bijvoorbeeld het omgaan met chronische ziekte of dementie, EHBO of een reanimatiecursus. Geheel kosteloos. Ook op praktisch gebied zijn er veel voordelen: hulp bij het verkorten van de wachttijd en het razendsnel declareren van uw zorgkosten via een digitale app.

Check uw zorgverzekering

Op ltozorgvergelijker.nl kunt u snel en makkelijk zien welke verzekering bij uw wensen past. Vindt u bijvoorbeeld fysiotherapie belangrijk, extra preventiebudget of vergoeding voor een bril dan kunt u dit aangeven. Zo krijgt u een voordelige verzekering die het beste bij u en uw situatie aansluit. Tot en met 31 december kunt u overstappen. Uw nieuwe zorgverzekeraar zegt uw oude verzekering voor u op en regelt een nieuwe polis. Ook als u nu al bij een van de genoemde verzekeraars zit, kunt u korting krijgen via LTO met de collectiviteitscode. Ga snel naar ltoledenvoordeel.nl/zorgverzekering.

Bron: LTO Ledenvoordeel