Selecteer een pagina

Al jaren is bekend dat werkgevers in bepaalde situaties op grond van goed werkgeverschap verplicht zijn om adequate verzekeringsdekking te bieden aan hun werknemers. Vanwege talloze ongevallen en incidenten wordt het steeds weer duidelijk waarom zo’n verzekering belangrijk is. Als werkgever heeft u een zorgplicht richting uw werknemer om de financiële gevolgen van een ongeval te vergoeden. Ook als die niet direct bedrijfsgerelateerd is (bijvoorbeeld door een ongeluk in het verkeer of tijdens personeelsuitjes). 

Verzekeringsplicht op grond van goed werkgeverschap

Als een werkgever zijn werknemers blootstelt aan een gevaarlijke situatie, terwijl dat gevaar niet door het nemen van veiligheidsmaatregelen verminderd kan worden, dan dient er op grond van goed werkgeverschap in elk geval voor gezorgd te worden dat zijn werknemers financieel beschermd worden tegen de gevolgen van een ongeval. Hiervoor dient u een deugdelijke verzekering af te sluiten.

Hoe ziet een deugdelijke verzekering eruit?

Als werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een deugdelijke verzekering beschikbaar is. Deze verzekering zal dekking moeten bieden voor financiële gevolgen, maar het bedrag moet wel dusdanig groot zijn dat de werknemer zelf niet met de rest van de kosten komt te zitten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een first party-verzekering. Op deze verzekering kan de werknemer altijd zelf een beroep doen, ongeacht aansprakelijkheid van de werkgever. Ook een ongevallenverzekering zou passend kunnen zijn, indien de verzekerde som ruim genoeg is. Ook is er tegenwoordig een goedwerkgeverschapsverzekering. Dit houdt in dat de werknemer verzekerd is voor het oplopen van letselschade. Helaas komt het nog steeds voor dat de werkgever wel een verzekering heeft afgesloten voor de werknemers, maar dat deze niet de gehele kosten van de schade dekt.

Advies voor werkgevers

Verzekeringsadviseurs raden steeds vaker aan om een goede first party-schadeverzekering af te sluiten, zoals een goedwerkgeverschapsverzekering. De werknemer kan zelf direct beroep doen op deze verzekering, zodat dat er geen aansprakelijkheidsdiscussie gevoerd hoeft te worden. En die verzekering is zodanig ruim dat je als werkgever niet overvallen wordt door uitdijende rechtspraak op dit punt. Er zijn dus diverse verzekeringen beschikbaar, ook tegen behapbare premies.

Heeft u vragen over de verzekeringsplicht op grond van goed werkgeverschap?

Wij bieden vrijblijvend en persoonlijk advies op maat. Bel gerust naar 023 – 520 15 16 of vul ons contactformulier in zodat één van onze adviseurs contact met u kan opnemen.

Bron: Beursbengel