Selecteer een pagina

Verzekeraars vrezen dat de premies van de rechtsbijstandverzekeringen binnenkort wel eens fors kunnen stijgen. Hierdoor dreigt het voor veel agrarische ondernemers met een middeninkomen te duur te worden, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars (VvV) naar een aanleiding van een uitspraak van financieel klachteninstituut Kifid. Daaruit volgt namelijk een verruiming van de keuze voor rechtshulp bij rechtsbijstandsverzekeraars.

Verzekeraar DAS is hiertegen in beroep gegaan en Kifid doet hierover binnenkort weer een uitspraak. Als de verzekerde namelijk vrije keuzerecht krijgt, zal het forse consequenties hebben. De verzekeraars vrezen voor een kostenexplosie omdat de verzekerde vaker voor een advocaat zal kiezen bij een vrije keuze. Het VvV liet een onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen. “Verwacht wordt dat een op de acht verzekerden gebruik gaat maken van een advocaat. Nu is dat bij vierduizend zaken per jaar, maar dat worden er straks 50.0000. En de kosten van zaken met een advocaat liggen drie tot zes keer zo hoog als bij andere zaken” zegt Richard Weurding, directeur van VvV. “Dat leidt tot maximaal 350 miljoen euro extra kosten.”

Verhoging van de premies rechtsbijstandverzekeringen

Uiteindelijk betalen de ondernemers hier de rekening voor. Waar nu het gemiddelde van de premie nog op 18 euro per maand ligt, kan deze dus flink gaan stijgen. Mogelijkheden om de premie te verlagen zijn een hogere eigen bijdrage of een plafond aan de kostenvergoeding. Alle opties zorgen er volgens het onderzoek voor dat meer verzekerden hun verzekering zullen opzeggen. Bij een forse verhoging van het eigen risico zouden zelfs zes op de tien verzekerden hun polis beëindigen. De verzekeraars gaan in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) om te kijken naar een oplossing.

Wij bieden MijnBedrijfsjurist

Bij LTO Verzekeringen willen wij dat iedere ondernemer toegang heeft tot het recht, ongeacht het inkomen. Om deze toegankelijkheid en betaalbare juridische dienstverlening te bieden, kunt u uw rechtsbijstandverzekering oversluiten naar MijnBedrijfsjurist van Frontyr. Hiermee bespaart u de jaarlijkse premie van uw rechtsbijstandverzekering en betaalt u een gering bedrag (vanaf 125 euro per jaar) aan het abonnement. Uw agrarische onderneming heeft hiermee een vaste jurist naast zich staan, waarmee u snel en preventief schakelt.

Meer informatie?

U kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met één van onze adviseurs. Wij informeren u graag over alle voordelen en onze unieke voorwaarden, bel direct met 023 – 520 15 16 of vul ons contactformulier in.