Selecteer een pagina

De EU kondigde op 8 april het nieuwe sanctiepakket aan. Hieronder valt ook per direct een exportstop voor bloembollen en boomkwekerijproducten. Ook treffen de sancties andere tuinbouwproducten. Wel is het nog toegestaan om contracten die voor 9 april jl. zijn afgesloten tot 10 juli uit te leveren. Agrarische ondernemers met vragen kunnen zich voor informatie wenden tot het informatieloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Kwekers en telers zijn bezorgd over de gevolgen van de oorlog voor Oekraïne, maar denken tegelijkertijd na over de potentiële impact op Nederland en natuurlijk op het eigen bedrijf. Uiteraard zit u als ondernemer nooit te wachten op sancties, maar helaas geeft de internationale situatie daartoe aanleiding en is het aan het bedrijfsleven om zich aan te passen aan het sanctiepakket.

Sancties

De officiële Verordening van de sanctiemaatregelen is op de website van de EU te vinden. In de bijlage, op dezelfde pagina te lezen, staan welke zaken onder de sancties vallen. Voor relaties van LTO Verzekeringen zijn in ieder geval de GN-codes onderaan dit bericht relevant. Heeft u vragen over de sancties? Dan adviseren wij u om contact op te nemen het speciaal daarvoor ingerichte Ondernemersloket sancties Rusland van de RVO.

Verzekeren & Oekraïne

Door de Russische inval verandert de situatie in Oekraïne en aangrenzende regio’s van dag tot dag. Dat kan, ook door de nieuwe sancties die zijn aangekondigd, effect hebben op u als agrarische ondernemer. U kunt bij twijfel of bij vragen altijd contact opnemen met een adviseur van LTO Verzekeringen via 023 – 520 15 16 of maak een vrijblijvende afspraak.

Lijst met GN-codes die onder de sancties vallen

GN-codeNaam van het product
0601 10 Bollen, knollen en wortelstokken, in rusttoestand
0601 20 Bollen, knollen en wortelstokken, in blad of in bloei; cichoreiplanten en -wortels
0602 30 Rododendrons en azalea’s, ook indien geënt
0602 40Rozen, ook indien geënt
0602 90Andere levende planten (wortels daaronder begrepen), stekken en enten; champignonbroed – Overige
0604 20 Loof, bladeren, twijgen, takken en andere delen van planten, zonder bloemen, bloesems of bloemknoppen, alsmede grassen, mossen en korstmossen, voor bloemstukken of voor versiering, vers, gedroogd, gebleekt, geverfd, geïmpregneerd of op andere wijze geprepareerd – Vers

Bron: LTO Nederland, Europese Unie (EU), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland