Selecteer een pagina

In 2021 zijn er bijna 750.000 registraties aangevraagd voor landbouwvoertuigen, zo meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dat is ver boven de verwachting van de RDW. Door de wetswijziging die in 2020 werd aangenomen om te voldoen aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen kwam er een registratie- en kentekenplicht.

Wel werd in de wetswijziging vastgelegd dat de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen 40 kilometer per uur is. Daarnaast wordt de toegang tot N-wegen verbeterd. Waardoor de kernen van dorpen en steden kunnen worden vermeden en landbouwverkeer veiliger op de bestemming kan komen. Verder komt er één loket voor ontheffingverlening en worden de kosten voor registratie van bestaande landbouwvoertuigen zo laag mogelijk gehouden.

Registratiejaar

Voor het registreren van de bestaande landbouwvoertuigen is een jaar de tijd genomen. In dit jaar golden er beperkte kosten voor registratie (18 euro per voertuig). Halverwege het jaar bleef het aantal registraties fors achter bij de verwachtingen. Maar uiteindelijk zijn in 2021 bijna 750.000 landbouwvoertuigen geregistreerd, 210.000 meer dan waar de RDW op had gerekend.

VIN-inslag op locatie

Een veel voorkomend knelpunt bij de registratie bleek het ontbreken van een Voertuig Identificatie Nummer (VIN) op de landbouwvoertuigen, vooral bij het getrokken materieel. Omdat een VIN-nummer noodzakelijk is om de voertuigen te kunnen registreren, hadden ondernemers de keuze om of naar een RDW-keuringsstation te gaan voor de inslag van een nummer of om de RDW op het bedrijf langs te laten komen.

Coulance tot 1 juli 2022

Door het grote aantal aanvragen kort voor de deadline was het voor de RDW niet mogelijk om alle aanvragen op tijd af te ronden. Om te voorkomen dat ondernemers hierdoor hun ongeregistreerde voertuig moeten laten staan is er gelobbyd voor een coulancebeleid. Overeengekomen is dat tot 1 juli 2022 geen boetes worden uitgedeeld bij ongeregistreerde landbouwvoertuigen op de openbare weg.

In dit extra half jaar tijd verwacht de RDW alle aanvragen voor de registratie van landbouwvoertuigen af te ronden. De coulance geldt overigens alleen voor de handhaving op de registratieplicht. Een landbouwvoertuig moet op de weg bijvoorbeeld nog altijd voldoen aan de verzekeringsplicht. Daarnaast mag er met een ongeregistreerd landbouwvoertuig niet harder worden gereden dan 25 kilometer per uur. Harder rijden tot 40 kilometer per uur is alleen toegestaan als het voertuig is voorzien van een kentekenplaat.


Heeft u nog verzekeringsvragen? Neem gerust contact op via 023 – 520 15 16 of maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

Bron: Nieuwe Oogst