Selecteer een pagina

Op 1 juli 2023 heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een eisenpakket voor het alarmsysteem van geventileerde gesloten stalsystemen samengesteld. De nieuwe maatregelen moeten voorkomen dat dieren lijden of doodgaan als de ventilatie uitvalt.

De eisen voor het alarm zijn als volgt:

  1. Naast een akoestisch alarmsignaal, moet een ondernemer ook via een analoge lijn of mobiele telefoon worden gewaarschuwd bij problemen met de ventilatie.
  2. Het alarmsysteem moet een eigen accu hebben voor het geval de stroom uitvalt. Ook als de telefoon- of internetverbinding is onderbroken of bij onvoldoende accuspanning moet de alarmering naar behoren werken.
  3. Het systeem moet maandelijks getest worden en de registratie daarvan moet dertien maanden bewaard blijven.

Daarnaast moet elke onderneming een alarmplan hebben. Hierin moeten de volgende zaken zijn opgenomen:

  1. De stappen die moeten worden ondernomen als het alarmsysteem afgaat.
  2. Actuele namen en telefoonnummers van de alarmopvolgers en in welke volgorde ze worden gebeld.
  3. Welke maatregelen moeten worden genomen als een storing niet binnen zes uur is verholpen.
  4. Het alarmplan moet op het bedrijf aanwezig zijn en bereikbaar zijn voor de alarmopvolgers.

Ook moet er een noodstroomaggregaat worden geplaatst. Deze voorziening voor stroomuitval moet direct in werking gaan als het alarmsysteem afgaat. Elke maand moet het aggregaat worden getest en moet de juiste spanning en frequentie in kaart worden gebracht. Eens per jaar is een controle van de hele noodstroomvoorziening vereist.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat het alarmsysteem en de aanwezigheid van een alarmplan controleren. Tussen 1 juli en 1 januari 2024 werden er waarschuwingen uitgedeeld. Sinds 1 januari 2024 kunt u een boete krijgen.

Bent u geïnteresseerd in het afsluiten van een veeverzekering? Dan kunt u telefonisch contact opnemen via 023 – 520 15 16 of vul het contactformulier in. Onze adviseurs staan u graag te woord tijdens een gratis en vrijblijvende Verzekeringscheck.

Bron: Nieuwe Oogst