Selecteer een pagina

Vanaf 1 juli 2022 gaan zowel de RDW als de politie actief controleren of voor uw zelfrijdend materieel met een kenteken een WA-verzekering is geregistreerd. Denk aan tractoren, heftrucks, verreikers ect.

Als er geen WA-verzekering bekend is, kan een boete per object worden opgelegd. De hoogte van de boete is afhankelijk van de soort controle.

Jaarlijkse controle kentekenregister

De RDW voert standaard éénmaal per jaar binnen het kentekenregister controles uit op alle kentekenplichtige motorrijtuigen. Als voor een kenteken geen WA-verzekering bekend is, stuurt de RDW een waarschuwingsbrief naar de kentekenhouder.

Wat moet u doen als u een waarschuwingsbrief krijgt?

Geef het kenteken met spoed alsnog door aan de verzekeraar zodat deze de WA-verzekering kan aanmelden bij de RDW. Wordt dit niet of niet op tijd gedaan, dan zal de RDW daarna een boete sturen wegens onverzekerd zijn. Per object is deze boete € 409,-.

Controle door de politie

Als de politie constateert dat er geen WA-verzekering is, bijvoorbeeld tijdens een verkeerscontrole of na een ongeval, wordt u in feite staande gehouden. In dat geval is de boete niet € 409-, maar € 609,-. Een stuk hoger dus, bovendien is er het gevaar dat u niet verder mag rijden met het voertuig.

Geef kentekens daarom zo snel mogelijk door

De RDW weet pas dat uw voertuig is verzekerd wanneer de verzekeraar dit aan de RDW doorgeeft. U moet hier dus zelf actie op ondernemen en het kenteken en de bijbehorende meldcode aan uw verzekeringsadviseur doorgeven. Heeft u vragen over de nieuwe regelgeving? Dan kunt u gerust contact opnemen met onze juristen via 085 77 32 671.