Selecteer een pagina

Een energieopslagsysteem wordt gebruikt om stroom in op te slaan, zodat dit later gebruikt kan worden. Het opslaan gebeurt veelal met stroom van zonnepanelen. Een energieopslagsysteem kan op drie manieren ingezet worden;

  • voor het opvangen van stroomuitval en/of:
  • voor het bewaren van overdag opgewekte zonnestroom voor als het ’s avonds donker is en/of:
  • voor het laden van het net als de tarieven laag zijn en de opgeslagen stroom gebruiken of verkopen als de tarieven hoog zijn.

De beste plek om een energieopslagsysteem te plaatsen
Energieopslagsystemen brengen risico’s met zich mee. Als er brand uitbreekt, komen er giftige rookgassen vrij. Het blussen met water geeft bij dit soort brand een verontreiniging met flinke schade voor het milieu. Daarnaast kan een brand bij een opslagsysteem zichzelf in stand houden. Dit heet een ‘thermal runaway’. U kunt deze brand nauwelijks blussen, waardoor de brand meerdere dagen kan duren.

Preventie eisen voor energieopslagsystemen
Voor het verzekeren van een opslagsysteem zijn bepaalde eisen van kracht. U kunt denken aan de plaatsing van een brandwerende tussenwand en voldoende afstand tot andere gebouwen. Denkt u erover na om een energieopslagsysteem aan te schaffen? Neem dan contact op met uw adviseur. Hij kan u precies vertellen welke eisen er gelden in uw specifieke situatie.

Verzeker u tegen dit risico met de brandverzekering
Het is mogelijk dat er brand uitbreekt door het energieopslagsysteem. U kunt zich bij LTO Verzekeringen verzekeren tegen de financiële risico’s van grote schade door brand, blikseminslag, storm, hagel, inductie, explosie, rook, roet en bluswater. U krijgt onder andere uw stal, opruimingskosten, pluimvee en voorraden vergoed (afhankelijk van de polis). U kunt ook een uitgebreide brandverzekering afsluiten. Dan bent u ook verzekerd bij onder andere diefstal, inbraak en afpersing. Hier kunt u alles lezen over de brandverzekering. Bent u geïnteresseerd in het afsluiten van een brandverzekering?
Dan kunt u telefonisch contact opnemen via 023 – 520 15 16 of het contactformulier invullen. Onze adviseurs staan u graag te woord tijdens een gratis en vrijblijvende Verzekeringscheck.

Bron: Duurzaam Bouwloket
Bron: CE Delft
Bron: Bouw en Installatie HUB
Bron: rvo
Bron: Avero Achmea