Selecteer een pagina

We spreken op dit moment in ons land van historisch hoge melkprijzen. Voor het eerst krijgen de circa 15.000 melkveehouders een bedrag van 52 euro en 50 cent overgemaakt per 100 kilo. Maar wie denkt dat hier sprake is van euforie, heeft het mis. De goede prijs hebben ze hard nodig, want door de oorlog in Oekraïne rijzen de prijzen de pan uit. Boeren betalen soms tot vier keer zoveel voor veevoer, kunstmest, brandstof en energie.

Wanneer stopt het?

Nederland haalt jaarlijks ongeveer 3,7 miljoen ton voermaïs uit Oekraïne. Dit is zo’n 60 procent van de totale import. Dit valt nu weg. Verder sprong afgelopen najaar de prijs voor kunstmest in Nederland omhoog als gevolg van de hoge gasprijs door de Russische inval in Oekraïne.

Brancheorganisatie ZuivelNL geeft aan dat de hoge melkprijs niet zomaar uit de lucht komt vallen. “De melkprijs stijgt al sinds medio vorig jaar en dat effect wordt nu versterkt door de oorlog”, zegt woordvoerder Martin Valstar. De wereldwijde melkproductie kan simpelweg de vraag niet bijhouden.

Eerlijke boterham

Het is belangrijk dat alle schakels die tussen de boer en de consument zitten, hun steentje bijdragen. Ook om te voorkomen dat melkveebedrijven na twee jaar coronapandemie alsnog de handdoek in de ring moeten gooien. Hoe? Afnemers zoals melkfabrieken en supermarkten zouden de melkprijs aan de hand van de kosten van de veehouder moeten indexeren. Zo kan de prijsstijging van bijvoorbeeld veevoer, kunstmest en energie worden doorberekend aan de klant. Zo verdient iedereen een eerlijke boterham.

Bron: NH Nieuws, NOS