Selecteer een pagina

Een nieuw jaar verdient een frisse start. Op uw werkplek, in uw hoofd, uw inbox en uw (digitale) omgeving bijvoorbeeld. Een grote schoonmaak helpt u opgeruimd aan het jaar te beginnen. We gooien oude rommel weg en maken plaats voor iets nieuws. Twijfelt u waar u moet beginnen? Wij helpen u op weg.

1.Haal frisse lucht binnen

Nu het koud is houden we ramen en deuren liever dicht. Zonde, want frisse lucht is heel belangrijk om lekker én gezond te kunnen slapen. Dus gooi de ramen open, haal uw bed af en laat uw kamers eens goed doorwaaien. U zult zien dat u ’s avonds weer als een roosje slaapt.

2.Opruimen in kleine stapjes 

Geen tijd voor een grote schoonmaak? Niet erg! Kleine stapjes helpen ook. Maak er een spel van om elke dag één ding op te ruimen en dat ook direct weg te brengen. Naar het grofvuil, de container of de kringloopwinkel. Doe dat lopend, fietsend of misschien zelfs joggend. Zo heeft u meteen een frisse neus en bent u in beweging.

3.Maak je hoofd leeg

Uit onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat het voelen en laten zien van dankbaarheid een manier is om u gelukkiger en minder gespannen te voelen. Elke avond een paar minuten te nemen om te benoemen waar u dankbaar voor bent, helpt daarbij. Ga na welke positieve dingen uit de dag u meeneemt en welke minder leuke gevoelens u achter u wil laten. Zo wordt u de volgende dag met een fris hoofd wakker.

4. Uw inbox de baas 

Stroomt uw inbox regelmatig over? Engelse onderzoekers ontdekten dat we tijdens werk ontzettend veel tijd en energie kwijt zijn aan het ontvangen en beantwoorden van mails. Dat kan anders. Begin met het uitzetten van uw meldingen, en kijk enkel op gezette tijden of er nieuwe mails zijn. Hanteer vervolgens de 2-minutenregel. Kunt u de mail in minder dan 2 minuten wegwerken, doe het dan direct. Kost het meer tijd, plan dan in wanneer u aan de slag gaat met de mail. Op een moment dat u uitkomt. Zo houdt u grip op uw tijd én inbox.

5.Maak uw koelkast schoon

Gezonder eten? Begin bij een grote koelkastschoonmaak. Haal alles eruit, check de houdbaarheid, en gooi weg wat u niet meer kan of wil eten. Maak een lijstje van de basisproducten die u nodig heeft om een snelle, lekkere en gezonde maaltijden te maken. Bijvoorbeeld volkoren pasta, bruine rijst, quinoa, tomatenblokjes, kruiden en diepvriesgroente en ruim hier uw koelkast opnieuw mee in. Zo heeft u altijd iets in huis en maakt u minder snel ongezonde keuzes.

6.Investeer in (oude) vriendschappen

Soms verliezen we elkaar een beetje uit het oog in de dagelijkse drukte. Dat is niet altijd erg, maar soms wel jammer. Ga eens aandachtig door de contacten in uw telefoon en verwijder nummers die u niet meer gebruikt. U zult zien: u komt vanzelf mensen tegen die u graag weer eens zou spreken. Bel diegene op, stuur een appje of ga eens langs. Misschien vindt diegene het ook jammer dat jullie contact op een lager pitje staat. Tijd voor een frisse start.