Selecteer een pagina

Bij de registratie van een landbouwvoertuig moet voortaan bij de aanvraag een foto verplicht worden toegevoegd van het typeplaatje van het voertuig. Deze verplichting is ingegaan op 21 juni door de RDW. Dit geldt voor landbouwvoertuigen, MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid) en voor materieel getrokken door deze voertuigen.

Het bestuursorgaan RDW heeft deze verplichting vorige maand bekend gemaakt. De verplichting geldt voor landbouwvoertuigen en voor de zogeheten MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid), en ook voor materieel getrokken door deze voertuigen.

Foto verplicht bij registratie

Op de foto moet het voertuig identificatienummer (VIN) duidelijk leesbaar zijn. Staat dat niet op het typeplaatje, dan is een aparte foto van het VIN nodig, aldus de RDW. Let daarom bij de foto erop dat het VIN (voertuig identificatienummer) goed leesbaar is. Zodat de RDW de aanvraag sneller kan behandelen.

Aanvragen worden sneller verwerkt

De nieuwe verplichting wordt ingevoerd om aanvragen sneller te kunnen behandelen. Nu moet de RDW naar eigen zeggen nog vaak nadere informatie en foto’s opvragen. De verplichting maakt een snellere afhandeling mogelijk. Kijk daarnaast ook goed naar de uitzonderingen van de registratieplicht, dit zijn ook voertuigen waarvoor u geen T-rijbewijs nodig hebt. In de meeste gevallen is het voertuig kentekenplichtig. Sinds 1 januari 2025 moet elk LBT (Landbouw- of bosbouwtrekkers) of andere zelfrijder geregistreerd zijn voorzien van een kentekenplaat, ongeacht de snelheid.

Benodigde gegevens voor de registratie

Wilt u een registratie aanvragen, zorg ervoor dat uw over de volgende gegevens beschikt:

  • Voertuig Identificatie Nummer (VIN)
  • Merk
  • Type of handelsbenaming
  • Voertuigcategorie
  • Bouwjaar
  • Maximumconstructiesnelheid
  • Soort brandstof

Wilt u meer informatie over de registratie van landbouwvoertuigen? Raadpleeg hiervoor de website van de RDW of bekijk de video over de benodigde gegevens.

Wilt u nieuw materieel aanschaffen?

Werkmaterieel en/of landbouwmachines kunnen worden gekocht, maar dat is in één keer een behoorlijke investering. Tegenwoordig is dat met sommige machines niet eens meer te doen door de hoge aanschafprijs. Daarom kunt u uw materieel via LTO Verzekeringen leasen. Met het leasen van materieel spreidt u de kosten, investeert u zonder inbreuk te maken op het werkkapitaal en de liquiditeit van uw bedrijf blijft intact. Niet alleen nieuw werkmaterieel en/of nieuwe landbouwmachines kunt u leasen, ook voor gebruikte objecten biedt LTO Verzekeringen Lease mogelijkheden.

Bron: RDW