Selecteer een pagina

Het afgelopen jaar daalde het aantal stalbranden aanzienlijk. In 2021 kregen de Nederlandse boeren te maken met 35 stalbranden, in 2020 waren dit er nog 54. Ook het aantal dierlijke slachtoffers is fors gedaald in vergelijking met het jaar daarvoor, van 108.754 naar 6.915. Dat blijk uit de cijfers die het Verbond van Verzekeraars op donderdag 21 april 2022 heeft gepubliceerd.

Minister Henk Staghouwer van LNV is blij, meldt hij aan de Tweede Kamer. Wel moet deze lijn worden doorgezet om een halvering van het aantal branden en dierlijke slachtoffers in 2026 te behalen. ‘Iedere brand is er nog steeds één te veel’, schrijft de landbouwminister. ‘Het blijft daarom van belang stevige maatregelen te nemen.’

Verbeterde bewustwording

Gelukkig is het risico op een stalbrand klein, maar helaas zijn de gevolgen groot. Preventie is dus van groot belang. Nu nemen veel veehouders al continu stappen om zich te verbeteren. De sector zelf heet de afgelopen jaren ook veel gedaan om het risico op kortsluiting te verminderen en veehouders bewust te maken van brandgevaar bij werkzaamheden. Al met al zijn er een hoop goede stappen gemaakt. Ook de verplichte elektrakeuringen hebben bijgedragen aan bewustwording en verbetering van de brandveiligheid.

Goed verzekeren tegen brandschade?

U moet natuurlijk niet denken aan een stalbrand, maar wat als u er helaas toch mee te maken krijgt? Een brand heeft nare gevolgen voor de continuïteit van uw bedrijf en heeft vaak emotioneel een grote impact. Daarom wilt u een adviseur die u ontzorgt van het geregel, naast u staat en de zaken adequaat afhandelt. De (uitgebreide) brandverzekering van LTO Verzekeringen regelt dit voor u. Deze verzekering sluit ook nog eens naadloos aan op uw overige (agrarische) bedrijfsverzekeringen.

Wilt u door een van onze adviseurs een gratis, vrijblijvende en onafhankelijke verzekeringscheck laten uitvoeren? Neem dan contact op via 023 – 520 15 16 of vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Bron: Nieuwe Oogst, Verbond van Verzekeraars