Selecteer een pagina

De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen en de hogere productiekosten die hieraan zijn verbonden, zorgen voor onzekerheid in de glastuinbouwsector. De verwachting is dat glastuinders hun productie in de winter terugschroeven om de extra kosten te onderdrukken.

De gasprijzen zijn dit jaar flink gestegen maar bereiken nu nieuwe records. Deze maand steeg de kuubprijs tot boven 70 cent, terwijl een kuub gas vorig jaar rond de 10 a 15 cent kostte. Daarnaast stijgt de elektriciteitsprijs in rap tempo vanwege de hogere CO2-emissieprijs van het Europese emissiehandelssysteem. Dit komt ook mede door de stijging van de steenkool- en gasprijzen.

Factoren

Er zijn meerdere factoren aan te wijzen als veroorzakers van deze snelle stijging. De lege gasopslagen in Europa, ontstaan in de afgelopen lange winter, zijn deze zomer onvoldoende aangevuld. De leveringen vanuit Rusland en Noorwegen waren bovendien laag in September. Daarnaast was er nauwelijks aanvoer van vloeibaar aardgas en zorgden de oplopende grondstofprijzen voor de genadeslag.

In een marktupdate geeft energiecollectief AgroEnergy aan dat er voor de komende weken opnieuw sterk bewegelijke gasprijzen worden verwacht en als gevolg daarvan ook stijgende elektriciteitsprijzen. De prijsnoteringen per periode geven aan dat de hoge prijzen vooral tot en met de komende winter gelden en daarna mogelijk weer afnemen.

Gevolgen

Glastuinbouw Nederland ontvangt signalen van ondernemers die zich zorgen maken over de ontwikkeling van de energieprijzen. Zij verwachten op korte termijn dat de energieprijzen invloed hebben op de productieprijzen van groenten, fruit, bloemen en planten. De kortetermijngevolgen van de hoge energieprijzen zijn voor elke Nederlandse glastuinder verschillend. ‘Het hangt af van de producten die een teler teelt, maar ook van de kas waarin het product wordt geteeld’, meldt communicatiespecialist Jakoline van Straalen van Glastuinbouw Nederland. ‘De prijs is bovendien afhankelijk van het contract dat de ondernemer met zijn energieleverancier heeft afgesloten.’

Duurzame energie

De ontwikkeling op de energiemarkt bewijzen het belang voor de glastuinbouwsector om te werken aan de energietransitie. ‘Verduurzamen en besparen zijn de enige opties om de toekomst van onze sector veilig te stellen en daarmee ons bestaansrecht te garanderen’, meldt Alexander Formsma, beleidsspecialist energie en klimaat van Glastuinbouw Nederland.

Lease uw zonnepanelen

Wij helpen graag mee bij verduurzamen. Denkt u ook na over het plaatsen van zonnepanelen op uw bedrijfsgebouw? Maak dan gebruik van onze service en lease uw zonnepanelen. Zo hoeft u geen grote investering te doen en werken we samen aan duurzaam ondernemen.

Door uw zonnepanelen financieel te leasen, heeft u geen grote inbreuk op uw liquiditeit. U kunt naast uw zonnepanelen ook omvormers en aanverwante hardware leasen, waarbij de installatiekosten kunnen worden meegefinancierd (tot maximaal 20% van het investeringsbedrag). Tevens bieden wij een maximale looptijd van 120 maanden.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn?

Gaat u ook voor duurzaam ondernemen? Neem gerust contact op via 023 – 520 15 16 of maak een vrijblijvende afspraak. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden om uw kosten te verlagen.

Bron: Nieuwe Oogst