Selecteer een pagina

Het zal u niet ontgaan zijn, maar de zomer van 2022 was wederom een erg warme en droge zomer. Zo droog zelfs dat deze binnen de 5% droogste zomers in de geschiedenis van Nederland valt. Daarnaast hadden we te maken met ongekend lage waterstanden in de rivieren. Deze combinatie heeft grote invloed op de staat van uw gewassen. De verwachting is dat deze droogte komende jaren alleen maar zal toenemen. Hoe zit dit precies?

Neerslagtekort

In een interview met Verbond van Verzekeraars vertelt Peter Sigmund (KNMI) over de balans tussen regen en verdamping. Door de toegenomen temperaturen in de zomer verdampt er meer water. Ondanks dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen jaren is toegenomen, betekent dit toch dat de verhouding tussen de verdamping van het water en neerslag zorgt voor neerslagtekort. De verwachting is dat de komende jaren de temperatuur verder zal toenemen. Hoewel dit in kleine stapjes gaat heeft het direct invloed op de verdamping en daarmee de droogte. De voorspelling van Sigmund? “Droogte zal komende jaren toenemen.”

Schade aan akkerbouwgewassen

Droogte kan van grote invloed zijn op de kwaliteit van (akkerbouw)gewassen en zelfs zorgen voor verlies van een oogst. Hoewel er kortetermijnoplossingen tegen het beschadigen van gewassen zijn zoals op tijd beregenen, kan dit bij grote droogte ook lastig blijken. Daarom denken veel agrarisch ondernemers na over langetermijnoplossingen, zoals nieuwe drainage technieken en manieren om water langer vast te houden of afwatering tegen te gaan. Omdat we helaas nog niet zover zijn, geeft de almaar toenemende droogte een groot risico op schade aan de gewassen.

Niet alle schade is te voorkomen

Uiteraard zijn er altijd omstandigheden waardoor schade aan gewassen niet te voorkomen is. Maar om de meest voorkomende risico’s af te dekken biedt LTO Verzekeringen de ‘Brede Weersverzekering’ aan. Hierdoor bent u verzekerd tegen schade veroorzaakt door (extreme)weersomstandigheden, waaronder droogte, regen, (nacht)vorst, sneeuw, ijzel en storm. Maar ook hagel, erosie en brand door blikseminslag vallen onder deze dekking. Daarnaast krijgt u tot maximaal 60,6% van de premie vergoed door de subsidieregeling van de overheid. Een bijkomend voordeel is ook dat er achteraf géén naheffing is in jaren met grote schades.

Wilt u meer informatie over deze verzekering? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via 023 520 15 16 of vul het contactformulier in op onze website.

 

Bronnen:

KNMI
Verbond van Verzekeraars
Nieuwe Oogst
weeronline.nl