Selecteer een pagina

Boeren hebben dit jaar een maand langer de tijd om de Gecombineerde opgave in te vullen. De sluitingsdatum verschuift van 15 mei naar 15 juni. Dat maakte landbouwminister Piet Adema dinsdag bekend. 

Eerder al werd er om uitstel gevraagd vanwege de grote chaos bij het invullen van de Gecombineerde opgave door technische mankementen. Ook koste het invullen dit jaar veel extra tijd vanwege de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Maand uitstel haalbaar

Na overleg tussen de LNV en RVO is besloten dat een maand uitstel mogelijk is. RVO draagt namelijk de zorg voor de Gecombineerde opgave. Wel met de kanttekening dat dit besluit niet zonder gevolgen is voor de uitvoering. Dit omdat de werkzaamheden nu opschuiven. Dit kan consequenties hebben voor de uitbetaling van de landbouwsubsidies en de voorbereiding voor de Gecombineerde opgave 2024.

Het RVO brengt nu in kaart wat de gevolgen zijn voor de verdere tijdlijn. Het kan zijn dat de RVO dit zelf oplost en boeren niks merken van de uiteindelijke uitbetaling, geeft het ministerie aan.

Alleen waarschuwingen

Dit jaar worden in principe waarschuwingen gegeven in plaats van sancties als u niet voldoet aan de nieuwe voorwaarden van het GLB. Er zitten namelijk veel nieuwe elementen in de Gecombineerde opgave, zoals landschapselementen.

Ook kunt u administratieve fouten nu tot 30 november 2023 herstellen zonder dat er sancties volgen. Wanneer u er zelf niet uitkomt kunt u via het klantcontactcentrum van het RVO hulp krijgen bij het  intekenen van percelen op landschapselementen.

De Brede Weersverzekering

U kunt als boer een tegemoetkoming (subsidie) ontvangen voor de verzekeringspremie van de Brede Weersverzekering. U vraagt dit aan tijdens het doen van uw Gecombineerde opgave. Het aanvragen van subsidie verplicht u niet tot verzekeren.

Met de Brede Weersverzekering bent u verzekerd tegen schade aan gewassen door extreem weer, zodat u bij een calamiteit financiële zekerheid heeft. Wilt u meer informatie over deze verzekering? Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact met ons op via 023 – 520 15 16 of laat ons u terugbellen.

Bron: RVO