Selecteer een pagina

Sinds 2020 moeten (land)bouwvoertuigen een kentekenplaat dragen en geregistreerd staan bij het Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Als uw (land)bouwvoertuig niet is geregistreerd kan dit voor boetes zorgen van wel honderden euro’s. Werp daarom eens een blik in de schuur en kijk of daar een trekker of ander werktuig staat zonder aangemeld kenteken.

Welke voertuigen hebben registratieplicht?
– Motorvoertuigen met een constructiesnelheid van 6 kilometer per uur of meer. Hierop bestaat een aantal uitzonderingen.
– Getrokken voertuigen die vóór 1 januari 2021 in gebruik genomen zijn, waarbij geldt dat ze:
1. Een maximum constructiesnelheid hebben van meer dan 25 kilometer per uur.
2. Een maximum massa hebben van meer dan 750 kilogram.
3. Rond een verticale as draaibaar verbonden zijn aan het trekkende voertuig.
– Getrokken voertuigen die na 1 januari 2021 in gebruik genomen zijn, waarbij geldt dat ze:
1. Een maximum massa hebben van meer dan 750 kilogram.
2. Rond een verticale as draaibaar verbonden zijn aan het trekkende voertuig.
U kunt hier alles lezen over het registreren van uw (land)bouwvoertuigen.
Bron: RDW

Twijfelt u of uw voertuig is geregistreerd? U kunt bij de RDW controleren of uw landbouwvoertuig geregistreerd staat als verzekerd. Ga naar rdw.nl/kentekencheck en vul het kenteken in. Onder het tabblad ‘Status van het voertuig’ kunt u zien of het verzekerd is.

Goed om te weten bij de registratie van landbouwvoertuigen

  • (Land)bouwvoertuigen die op de openbare weg komen, moeten zijn geregistreerd. Onder de openbare weg vallen ook het eigen terrein of bedrijfsterrein dat bereikbaar is voor anderen. Zelfs de oversteek van de weg van het ene stuk land naar het andere is openbare weg.
  • Als een voertuig een afgeknotte driehoek heeft dat aangeeft dat het hier om een motorrijtuig met beperkte snelheid gaat, dan moet het worden geregistreerd. Ook de motorrijtuigen met beperkte snelheid (MBBS’en) moeten een aangemeld kenteken hebben. Denk aan zelfrijdende oogstmachines, knikdumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, gazonmaaiers die breder zijn dan 1,30 meter, verreikers en heftrucks.
  • Ook voertuigen zonder chassisnummer (voertuigidentificatienummer) of onbekend bouwjaar moeten worden geregistreerd. Het bouwjaar is wellicht te achterhalen door de fabrikant/importeur. Soms staat het bouwjaar op het typeplaatje of een ander onderdeel. U kunt ook hulp inschakelen van een oldtimervereniging.
  • Ook als een (land)bouwvoertuig al is verzekerd, moet het in het RDW-kentekenregister komen.
  • Registreren op naam van een maatschap is niet mogelijk.
  • Ook als uw (land)bouwvoertuig geen 25 kilometer per uur rijdt, moet het worden geregistreerd.

Een landbouwvoertuig moet vanaf het moment dat dit op uw naam staat WA verzekerd zijn volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Wilt u hulp bij het registreren van uw (land)bouwvoertuig bij de juiste verzekeraar? Dan kunt u telefonisch contact opnemen via 023 – 520 15 16. U geeft de meldcode en het kenteken op uw kentekenbewijs door en wij doen de rest.

Bron: Nieuwe Oogst