Selecteer een pagina

Het aantal verkeersongevallen zonder letsel is in 2023 met 4 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dit zou grotendeels komen door toenemende drukte van het verkeer. Automobilisten worden dan ook steeds vaker aansprakelijk gesteld wegens gevaarlijk rijgedrag.

Gevaarlijk rijgedrag
Met gevaarlijk rijgedrag gaat het onder andere over telefoongebruik tijdens het rijden, bochten afsnijden, bumperkleven, rijden in verboden rijrichting, het negeren van verkeerstekens en rijden onder invloed van alcohol, drugs en/of lachgas. Bestuurders tonen wegens bovenstaande gedragingen steeds vaker gevaarlijk, riskant en agressief rijgedrag.

Aansprakelijk gesteld door de rechter
Als je betrokken raakt bij een ongeval, weten de meeste mensen niet dat er een aandeel eigen schuld in rekening kan worden gebracht. Dit wordt in rekening gebracht als blijkt dat gevaarlijk, riskant of agressief rijgedrag is vertoond.
Ook rechters houden hier steeds meer rekening mee als er voldoende overtuigend bewijsmateriaal kan worden aangetoond. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je daden als je op je telefoon zat tijdens het rijden of door rood bent gereden. Echter is het vaak lastig om dit bewijs aan te tonen.

Preventie
U doet er goed aan als werkgever om uw werknemers te wijzen op de risico’s van roekeloos rijgedrag. In veel gevallen biedt de verzekering hiervoor geen dekking als blijkt dat er roekeloos rijgedrag is vertoond. Informeer uw werknemers erover. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Wilt u meer informatie over verzekeringen?
Onze adviseurs staan u graag te woord. Omdat elk bedrijf anders is, biedt LTO Verzekeringen maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche zijn wij in staat u vakkundig te adviseren.

Benieuwd wat LTO Verzekeringen voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs, of neem alvast een kijkje op deze pagina.

Bron: Accountancy Vanmorgen