Zonnepanelen, wat zijn de eerste stappen voor de aanschaf?

Zonnepanelen, wat zijn de eerste stappen voor de aanschaf?

Duurzaam ondernemen wordt steeds meer van deze tijd. Zonnepanelen zijn daarvan een goed voorbeeld. Vaak wordt deze investering nog interessanter door gebruik te maken van een van de vele subsidieregelingen die Nederland kent. Maar met alleen de aanschaf van de panelen bent u er nog niet. Vooraf is het belangrijk de verzekeraar in te lichten dat u van plan bent zonnepanelen te plaatsen op het dak van uw bedrijfspand en ook over het plaatsen moet u goed nadenken.

Melden bij de verzekeraar

Wat vaak als laatste wordt gedaan, is de zonnepanelen melden bij de verzekeraar. Toch is dit een stap die u het beste als eerst kunt uitvoeren. Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds vaker de oorzaak van brand. Het gevolg hiervan is dat verzekeraars niet graag bedrijfspanden met zonnepanelen verzekeren. Vaak wordt dit alleen nog gedaan tegen hoge premies of tegen voorwaarden die erg kostbaar zijn om uit te voeren waardoor de terugverdientijd nog langer wordt.

Het kan ook zo zijn dat de verzekeraar alleen dekking wilt bieden als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Denk hierbij aan het samenwerken met een door de verzekeraar aangestelde installateur of de gestelde eisen aan een constructieberekening. Daarom is het belangrijk om dit eerst met uw verzekeraar of tussenpersoon te bespreken voor u overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen om onverwachte situaties te voorkomen.

Plaatsen van de zonnepanelen

Voor het plaatsen van de panelen hoeft een installateur niet gediplomeerd te zijn. Dit houdt dus in dat iedereen die het wil zonnepanelen kan plaatsen, met alle gevolgen van dien. Want door een gebrekkige installatie is de kans op een brand groter. Naast het verhoogde risico op brand, kan een gebrekkige installatie een lager rendement opleveren. Wees daarom verstandig en zorg dat de installateur die uw panelen gaat plaatsen erkend is. Met de Boval checklist voor brandveilige zonnepanelen weet u waar u en de installateur op moeten letten. Ook wanneer de zonnepanelen eenmaal liggen, is het van belang dat u zowel de panelen als de omvormer jaarlijks laat onderhouden.

Onze adviseurs helpen u graag bij het in kaart brengen wat er nodig om de panelen te plaatsen. Wilt u hierover contact of heeft u een andere vraag, neem dan gerust contact op via ons contactformulier of bel naar 023 – 520 15 16.