Zonnepanelen, waar moet u rekening mee houden?

Zonnepanelen, waar moet u rekening mee houden?

De markt van zonnepanelen groeit in snel tempo. Veel ondernemers laten ze plaatsen op hun bedrijfsgebouwen. Ze zijn milieuvriendelijk en zorgen vaak voor een besparing op uw energierekening. Op dit moment zijn er geen verplichte normen waaraan installaties moeten voldoen. Dat kan zorgen voor gebrekkige installaties. Heeft u bijvoorbeeld voor het plaatsen een draagkrachtberekening laten maken? Met regelmaat komt het voor dat zonnepanelen na plaatsing niet worden doorgeven bij de verzekeraar, waardoor hier geen dekking voor is. Zorg daarom dus dat u deze laat vermelden op de polis.

Zonnepanelen installeren

Iedereen kan er voor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen. Door het gebruik van verkeerd gereedschap of het niet beschikken van de juiste kennis, kunt u te maken krijgen met gebrekkige installaties. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat het rendement lager is of zelfs erger, brand met financiële schade. Zorg daarom dat u ze laat monteren door een erkende installateur. En wanneer u al zonnepanelen heeft liggen, is het van belang dat u zowel de panelen als de omvormer jaarlijks laat onderhouden.

Draagkrachtberekening

Voor de montage van zonnepanelen (PV-installatie) is het van belang dat de maximale dakbelasting van een gebouw niet wordt overschreden bij weersomstandigheden zoals storm, regen en sneeuw. Voordat de zonnepanelen worden geplaatst, is het noodzakelijk dat er een constructieberekening inclusief sterkteberekening wordt gemaakt. Overigens is het ook mogelijk om de constructieberekening vóór montage van de panelen te laten toetsen door uw verzekeraar.

Verzekeraar inlichten

Wij raden u aan om vooraf uw plannen voor het plaatsen met uw verzekeraar/tussenpersoon te bespreken. Verzekeraars hanteren een eigen beleid met betrekking tot acceptatie en preventieve maatregelen. Daarnaast kunnen er andere risico’s ontstaan die niet op alle polissen zijn gedekt. Denk aan hoe om te gaan met restanten van zonnepanelen (met name glas) op een naburige locatie, het opruimen ervan en gevolgschade.

Voornemen om zonnepanelen te laten plaatsen?

Onze adviseurs geven u graag advies waar u rekening mee moet houden. Voor meer informatie of contact kunt u bellen naar 023 – 520 15 16, een e-mail sturen naar info@ltoverzekeringen.nl of ons contactformulier invullen.