Selecteer een pagina

De energieprijzen… iets wat iedere agrarische ondernemer bezighoudt. Momenteel lijken de tarieven te dalen, maar zijn de belastingen weer omhoog gegaan. Per 1 januari 2023 is de Opslag Duurzame Energie (ODE) komen te vervallen, maar de energiebelastingen en de netbeheerkosten stijgen weer wel. Daarnaast gaat het btw-tarief ook weer omhoog.

Vorig jaar werd het btw-tarief verlaagd naar 9 procent om zo gestegen energiekosten te compenseren, maar per 21 januari is de btw weer terug naar 21 procent gegaan. Verder neemt de overheid vanaf dit jaar de tarieven voor de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op in de energiebelasting. Dit werd vorig jaar nog verlaagd ter compensatie van de gestegen energiekosten, maar per 1 januari 2023 is dit ook komen te vervallen. De huidige tarieven voor de energiebelasting zijn afhankelijk van uw verbruik. U vindt de tabel met tarieven op de site van de Rijksoverheid. Wel zijn er nog een aantal maatregelen die van kracht blijven om ondernemers te ondersteunen.

Enkel mkb-bedrijven met kleinverbruik qua energie vallen onder het prijsplafond. Voor energie-intensieve mkb-bedrijven komt er een speciale compensatieregeling. Heeft u een energie-intensief bedrijf? Heeft u maximaal 250 werknemers in dienst? En is uw jaaromzet lager dan 50 miljoen euro? Dan heeft u mogelijk recht op een tegemoetkoming van uw energierekening die de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). De vergoeding bestaat uit 50% van de gestegen energiekosten en bedraagt maximaal € 160.000. Uw energietarieven moeten wel boven de vastgestelde drempelprijs uitkomen en de energiekosten moeten minimaal 7% zijn van uw totale omzet. De TEK-regeling is bedoeld als tijdelijke ondersteuning voor de energiekosten in de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Op dit moment is de regeling TEK nog niet open. Waarschijnlijk kunt u een aanvraag doen in het eerste kwartaal van dit jaar. Houd goed de site in van RVO in de gaten!

Kosten verlagen?

Wilt u uw agrarische onderneming verduurzamen, bezuinigen op energie of zelf energie opwekken? U kunt bij ons ook zonnepanelen leasen. Wij denken graag met u mee. Neem gerust contact op via 023 – 520 15 16 of maak vrijblijvende afspraak. Samen gaan wij aan de slag met uw duurzaamheid.