Selecteer een pagina

Met de groei van het aantal zonnepanelen bij bedrijven op platte daken speelt de brandveiligheid ook een belangrijke rol. Onderzoeken tonen na brandincidenten aan dat de oplossing niet ligt bij de dakbedekking of thermische isolatie. Maar wat kunt u wel doen om de brandveiligheid van uw zonnepanelen te vergroten? Wij delen graag onze tips!

Wanneer u zonnepanelen laat plaatsen of al reeds beschikt over zonnepanelen is het van belang om over de volgende zaken goed na te denken:

  • Plaats de schakelkast op onbrandbare ondergrond
    Indien er brand is in de schakelkast is het van belang dat het op een onbrandbare ondergrond staat. Denk bijvoorbeeld aan betontegels. Wanneer je twee stroken betontegels maakt, wordt de brandontwikkeling al beperkt.
  • Breng een brandwerende voorziening aan tussen de kabelgoot en het dakoppervlak
    Bij brand in de schakelkast is de kans vrij groot dat het zich verspreidt via kabels naar de zonnepanelen. Zorg daarom dat de kabels vrij worden gehouden van het dakoppervlak. Kies bij voorkeur voor brandwerende voorzieningen tussen de kabelgoot en het dakoppervlak. Plaats de kabelgoot bijvoorbeeld ook op betontegels.
  • Metalen ondersteuningsconstructies
    Plaats metalen ondersteuningsconstructies onder de zonnepanelen om zo de de brandontwikkeling te beperken. Veelal worden er kunststoffen gebruikt welke niet voldoende brandwerend zijn. Daarom worden metalen ondersteuningsconstructies geadviseerd.
  • Zorg dat de dakconstructie voldoet aan de NEN-normen
    Brand kan beperkt worden door uw dakconstructie te laten voldoen aan:
    – De verplichte EU-klasse Broof (t1);
    – De NEN-EN 13501-5 (Brandclassificatie van bouwproducten en bouwaandelen) of aan de classificatie niet brandgevaarlijk conform NEN 6063 (Brandgevaarlijkheid dak bij vliegvuur).
    – Vergeet ook niet de NEN 7250. Dit is de norm voor de intergratie van zonnepanelen en zonnecollectoren (zonneboilers) in gebouwen. Deze norm staat momenteel niet in het bouwbesluit, maar het is belangrijk om hier alvast rekening mee te houden.
  • Ballast onder zonnepanelen
    Om aanstraling van de dakbedekking bij daken voorzien van belast te voorkomen, is het belangrijk om grind of betontegels onder de zonnepanelen aan te brengen. Eventueel kan er ook een plaat worden aangebracht tussen de zonnepanelen en het dak waarmee directe warmtestraling en vlamcontact wordt verkleind.
  • Plaats zonnepanelen op veilige afstand
    Het is belangrijk dat de zonnepanelen op een veilige afstand van elkaar worden geplaatst.

Lease uw zonnepanelen

Heeft u nog geen zonnepanelen of denkt u er over na om uw zonnepanelen uit te breiden? Maak dan gebruik van onze service en lease uw zonnepanelen. Zo hoeft u geen grote investering te doen en werken we samen aan duurzaam ondernemen.

Uw voordelen voor het leasen van zonnepanelen

  • Geen grote investering en geen inbreuk op uw liquiditeit.
  • Financiële lease waarbij u economisch eigenaar bent.
  • Maximale looptijd van 120 maanden.
  • Samen duurzaam ondernemen.
  • Mogelijkheid om omvormers en aanverwante hardware mee te financieren.

Vraag naar onze mogelijkheden voor het leasen van zonnepanelen

Gaat u ook voor duurzaam ondernemen? Wij helpen u graag met verduurzamen. Neem gerust contact op via 023 – 520 15 16 of maak een vrijblijvende afspraak. Samen aan de slag met duurzaamheid. Wij denken graag met u mee.