Selecteer een pagina

Verscholen in het landschap van het Drentse Nieuw-Dordrecht bevindt zich een familiebedrijf. Groot geworden door de liefde en passie van twee ondernemende broers. Wat begon als een klein melkveebedrijf gestart door opa en oma, is uitgegroeid tot een bloeiend akkerbouwbedrijf dat groeit onder het beheer van deze toegewijde boeren. 

We worden warm ontvangen in de bijkeuken van de boerderij. De broers Mark en Jeroen nemen ons vandaag een dag mee in het boerenleven. Een onvoorspelbaar leven blijkt al snel, want vanwege het slechte weer moest Mark ’s nachts de aardappelen bespuiten. De koffie die we drinken is dus een welkome bron van energie. Dit toont maar weer dat de dagen van de broers draaien om de behoefte van het land en dit is precies wat ze zo leuk vinden aan het werk. Geen dag is hetzelfde.

 

Opa en oma zetten de eerste stappen op het agrarische pad en legden daarmee de fundering voor wat later een indrukwekkend bedrijf zou worden. Boven de deur van de stal is de historie nog duidelijk zichtbaar door het jaartal 1973. Met de hand ingegraveerd bij de bouw van de stal door opa. Hoewel de tijden veranderen en modernisering zijn intrede deed, bleef één ding constant: de liefde voor het boerenleven.

Beide broers, Jeroen en Mark, volgden na de middelbare school hun eigen pad en gingen studeren. Zoals ze zelf zeggen: “Onze ouders deden er alles aan om ons geen boer te laten worden”. Ze omarmden nieuwe kansen en volgden hun eigen carièrrepaden die ogenschijnlijk ver verwijderd waren van het boerenleven waarin ze zijn opgegroeid.

Na van het kantoorleven te hebben geproefd, begon het verlangen naar het ‘land’ sterker te worden. Zo besloten de broers om het roer om te gooien en weer samen te komen om hun erfgoed voort te zetten. Ze keerden terug naar de boerderij en vormden een maatschap met hun ouders en echtgenotes. Het was geen eenvoudige opgave, maar de combinatie van ondernemerschap en innovatieve ideeën bleek een krachtige formule te zijn. Samen ontwikkelden ze een visie voor de toekomst van het bedrijf.

Na verloop van tijd namen de broers het voortouw en zetten ze het bedrijf samen voort. Ze telen zetmeelaardappelen, suikerbieten, graan en gras (voor paarden). Jeroen heeft naast de boerderij ook samen met zijn vrouw een agrarisch uitzendbureau. Met vastberadenheid en passie werken ze onvermoeibaar door om het bedrijf uit te breiden en te laten bloeien. Ze zijn van alle markten thuis. Hun ondernemersgeest, gecombineerd met kennis van het land en oog voor kansen stelt ze in staat om te groeien.

Het liefst doen ze alles zelf. Kenmerkend voor het werk van Jeroen en Mark is dan ook hun vermogen om alle aspecten van het boerenbedrijf zelf te beheren. Naast het zaaien, verzorgen en oogsten van gewassen, onderhouden ze hun eigen machines en bouwden ze zelfs hun eigen loods. Ze hebben zichzelf geleerd om reparaties uit te voeren en problemen op te lossen die zich tijdens het seizoen voordoen. De schuur fungeert niet alleen als opslagplaats voor de machines, maar ook als werkplaats waar ze innovatieve machines maken.

In een tijd waarin de wereld voortdurend verandert, dienen deze broers als inspirerende voorbeelden van hoe vastberadenheid en passie kunnen leiden tot successen. Hun verhaal herinnert ons eraan dat het verleden ons kan sturen, maar dat is onze vastberadenheid en toewijding die ons naar een welvarende toekomst leidt. Mark en Jeroen, bedankt dat we een dag mochten meekijken in jullie leven.