Selecteer een pagina

Als werkgever in de agrarische markt weet u als geen ander dat u de zorgplicht heeft om werknemers op een juiste wijze te informeren over de risico’s die zij lopen bij de uitoefening van hun functie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan instructies over sorteerwerkzaamheden of het bedienen van oogstmachines. Ook indien er buitenlandse werknemers in dienst zijn, moet u er op attent zijn dat deze instructies vertaald worden zodat ook zij begrijpen hoe er op een veilige manier gewerkt moet worden. Goed werkgeverschap en werkgeversaansprakelijkheid vloeien voort uit ontwikkelingen uit de rechtspraak. Werknemers gedragen zich als goede werknemer, en u als werkgever heeft de zorgplicht zich als goede werkgever te gedragen. Dit gaat dan ook verder dan alleen het creëren van veilige werkomstandigheden.

Los van eventuele aansprakelijkheid zult u voorzieningen moeten treffen in geval van ongevallen tijdens het werk. Maar niet alleen tijdens werk, ook in geval van bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, bedrijfsopleidingen, tijdens zakenreizen of woon-werkverkeer.

Een aantal schades zal gedekt zijn onder de normale bedrijfsaansprakelijheidsverzekering (AVB), echter indien er geen aansprakelijkheid is op grond van artikel 7:658 BW (schending zorg- en instructieplicht) dan kan een aparte schadeverzekering voor werknemers uitkomst bieden. Wilt u weten of uw bedrijf deze risico’s goed in kaart heeft gebracht en afgedekt? Neem dan contact op met een van de adviseurs van LTO Verzekeringen.

Afspraak maken met adviseur

[icon icon=”check” color=”green”]U zit nergens aan vast[/icon]