Selecteer een pagina

Voor de verzekering van uw bedrijfspand (gebouwenverzekering) wordt een verzekerde som vastgesteld. Dit bedrag is gelijk aan de herbouwwaarde: het bedrag dat nodig is om het pand op dezelfde plek met dezelfde bestemming te herbouwen. Dit is dus niet de waarde van het pand bij verkoop.

Onderverzekering betekent een te lage uitkering bij schade
Het is van groot belang dat de verzekerde som op de polis van uw bedrijfspand klopt. Bij schade kan onderverzekering (een te lage verzekerde som) namelijk betekenen dat de schadevergoeding te laag uitvalt. Zo kan een schade, ondanks de aanwezige verzekering, toch leiden tot financiële problemen.

20 tot 50% onderverzekering bij bedrijfsgebouwen
In 2024 werd berekend dat bedrijfsgebouwen in Nederland zo’n 20% tot 50% onderverzekerd zijn. Dit is het gevolg van stijgende kosten en gewijzigde wettelijke eisen. Zo moeten nieuwbouwprojecten voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving. Dat betekent dat nieuwe gebouwen bijna energieneutraal gebouwd moeten worden (volgens de BENG-norm). Ook op andere gebieden, zoals brandveiligheid, zijn de wettelijke eisen aangescherpt. Daarnaast zijn door de inflatie en geopolitieke ontwikkelingen de kosten voor bouwmaterialen flink gestegen.

Controle van de gebouwenverzekering
Onderverzekering kan voor uw bedrijf grote financiële gevolgen hebben. Controleer daarom jaarlijks of het verzekerde bedrag nog voldoende is. Waar kunt u rekening mee houden?

  • Let op het verschil tussen harde en zachte clausules. Harde clausules bieden geen dekking als niet aan de verplichtingen in de polis is voldaan. Zachte clausules doen dit wel, maar er is een hoger eigen risico.
  • Zorg eventueel voor een vaste taxatie van het bedrijfspand en de inventaris. Dit geeft geen discussie over de waarde van de getaxeerde zaken.
  • Na een taxatie door een expert geldt vaak een clausule op de polis die garantie biedt tegen een eventuele onderverzekering.

Benieuwd wat LTO Verzekeringen voor uw bedrijf kan betekenen?
Onze adviseurs staan u graag te woord. Omdat elk bedrijf anders is, biedt LTO Verzekeringen maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche kunnen wij u vakkundig adviseren. Bent u benieuwd wat LTO Verzekeringen voor u kan betekenen? Neem dan contact op via 023 – 520 15 16 of vul het contactformulier in.

Bron: VMD Koster