Selecteer een pagina

Door de toepassing van nieuwe technologieën verhoogt de productiviteit van de wereldwijde land- en tuinbouwsectoren. Maar dit tijdperk van digitalisering leidt tot meer cyberaanvallen. Cyberexperts waarschuwen dan ook dat hackers zich steeds meer richten op (landbouw)machines. Tot nu toe gebeurt dit alleen om schade aan te richten. 

Cybercriminelen waren minimaal geïnteresseerd in machines, maar helaas is daar nu verandering in gekomen. Vorig jaar werd er door een cybersecuritybureau 605 aanvallen op besturingssoftware van machines geregistreerd. Met dit nummer komen we op een verdubbeling van aanvallen in één jaar. Onderschat als eigenaar van landbouwmachines niet de risico’s op uw bedrijfsvoering bij een aanval van deze cybercriminelen.

Kwetsbaar

Tegelijk neemt de kwetsbaarheid van apparatuur toe. Fabrikanten monitoren steeds vaker hun producten op afstand. Zo zien ze slijtage op tijd aankomen en kunnen ze informatie verzamelen om producten te verbeteren. Maar juist deze verbinding zorgt voor een ingang voor hackers.

Simpele maar effectieve virussen

Cybercriminelen werken nu met een nieuwe generatie virussen specifiek ontworpen voor machines. Tot nu toe dienen deze alleen om schade aan te richten. Het zijn simpele virussen die weinig technische kennis vereisen.

Dek het risico af

De kans om als eigenaar van (landbouw)machines slachtoffer te worden van cybercriminaliteit neemt steeds meer toe, met alle gevolgen van dien. De klassieke verzekeringen schieten te kort. Special daarom is de cyberverzekering ontwikkeld. Deze verzekering dekt de financiële schade die u oploopt wanneer uw bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval.

Plan B

Bedrijven missen een plan B voor een aanval op hun machines. Zo zijn er weinig boeren met back-ups of die verdachte activiteiten monitoren op hun netwerk. Ook is het besef er soms niet helemaal dat machines gekoppeld zijn aan het internet en dat ze daardoor kwetsbaar zijn voor aanvallen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Omdat elk bedrijf anders is, bieden wij maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche zijn wij in staat u vakkundig te adviseren. Onze adviseur komt graag bij u langs om de risico’s door te nemen en te bekijken welke dekking het beste bij uw situatie past.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs via 023 – 520 15 16 of laat ons u terugbellen. Wij denken graag met u mee!

Bron: FD